Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
aan-z biedt toegang tot de Wmo
De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) is er om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven en actief kunnen deelnemen aan de samenleving. Wie hierbij zorg of ondersteuning nodig heeft, kan een beroep doen op de Wmo. Dit geldt ook voor mantelzorgers. Wmo-ondersteuning wordt geboden in de vorm van een algemene voorziening en/of maatwerkvoorziening(en). Voor maatwerkvoorzieningen kan het abonnementstarief worden gevraagd. Het tarief bedraagt maximaal € 19,00 per maand. Indien van toepassing ontvangt u een rekening van het CAK.
Verschillende oplossingen
Soms kunt u meer bereiken dan u zelf denkt. Dat noemen we 'eigen kracht'. De eerste stap is ontdekken wat u zelf nog kunt doen. In een volgende stap gaan we na of u misschien hulp van huisgenoten, een mantelzorger of uw sociaal netwerk kunt inroepen. Vervolgens kijken we welke voorzieningen u ondersteuning kunnen bieden. Onderaan deze pagina vindt u uitleg over de verschillende voorzieningen.
Een Wmo-melding doen
Als u een belemmering ervaart op het gebied van zelfredzaamheid of met deelnemen aan de samenleving, waarvan u het idee heeft dat u die niet zelf kunt oplossen, dan kunt u een Wmo-melding doen voor het aanvragen van ondersteuning. Iemand anders kan de melding ook voor u doen. De melding kunt u digitaal indienen via onderstaande button:
Een Wmo-melding doen
Signaal beschermd wonen
Stappenplan Wmo-melding
Onderaan de pagina vindt u een stappenplan waarin wordt uitgelegd welke acties volgen nadat u een Wmo-melding heeft gedaan.
Heeft u vragen met betrekking tot de Wmo? Of heeft u hulp nodig?
Neem dan telefonisch (0115 56 30 15) contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Waar wilt u meer over weten?
-
Regiotaxivervoer
Bent u niet in de mogelijkheid om (mee) te rijden en is het voor u niet mogelijk om te reizen met het openbaar vervoer? Dan kunt u een beroep doen op Regiotaxivervoer.
-
Hulp in het huishouden
Als u, uw partner en/of (een) andere inwonende(n) niet in staat zijn om het huis schoon te houden, dan kunt u hulp in het huishouden aanvragen.
-
Individuele begeleiding
Individuele begeleiding is bedoeld voor volwassenen die beperkingen ervaren in het dagelijks leven. De begeleiding is gericht op het behouden en bevorderen van de zelfredzaamheid.
-
Rolstoel- en scootmobielpools
Op diverse locaties in de gemeente Terneuzen kunt u een scootmobiel of rolstoel lenen, mits u hiervoor een indicatie heeft.
-
Vervoersvoorziening
Voorbeelden van vervoersvoorzieningen zijn een scootmobiel en driewielfiets.
-
Respijtzorg
Zorgt u voor een naaste? Gemeente Terneuzen gunt u een adempauze, ofwel respijtzorg. Respijtzorg is de verzamelnaam voor uiteenlopende vormen van mantelzorgvervanging.
-
Dagbesteding
Dagactiviteiten kunnen een oplossing bieden bij eenzaamheid of ervoor zorgen dat u, ondanks gezondheidsproblemen, langer zelfstandig kunt blijven wonen.
-
Woonvoorzieningen
Het kan voorkomen dat een woning in eerste instantie geschikt lijkt, maar door lichamelijke beperkingen niet langer geschikt is. In dat geval wordt er gezocht naar mogelijke oplossingen.
-
Rolstoelvoorziening
Er zijn verschillende rolstoelen beschikbaar als u zich door een beperking niet goed kunt verplaatsen in- en om uw woning.
-
Beschermd wonen
Mensen met een psychische kwetsbaarheid of een verslaving die niet zelfstandig kunnen wonen, kunnen begeleiding thuis of in een instelling krijgen.
-
Persoonsgebonden budget (PGB)
In sommige situaties is het mogelijk te kiezen voor een persoonsgebonden budget (PGB). Een PGB is een geldbedrag om een maatwerkvoorziening aan te schaffen of in te kopen.