Personenalarmering
U woont zelfstandig en u wilt graag zo lang mogelijk in uw woning blijven wonen. Maar, stel dat er wat gebeurt. U voelt zich plotseling onwel of u valt. Dan wilt u snel en makkelijk iemand kunnen bereiken. Met een personenalarm voor thuis (personenalarmering) kunt u met één druk op de knop hulp inschakelen als dat nodig is. Dag en nacht, vanaf iedere plek in uw huis. Dat geeft een veilig gevoel.
Hoe werkt personenalarmering?
Wanneer u op de knop drukt, legt u rechtstreeks contact met de alarmcentrale. Zij schakelen uw contactpersoon in. Dit is iemand uit uw omgeving, zoals familie, buren, een mantelzorger of een professionele hulpverlener.
Voor het installeren van een personenalarm zijn de meeste telefoonsystemen bruikbaar. Ook zonder vaste lijn is een personenalarm mogelijk. Bij de installatie ontvangt u een zendertje. Dit kunt u rond uw hals of pols dragen.
Wat gebeurt er als u op de knop drukt?
Er zijn twee systemen mogelijk:
-
Uw contactpersoon wordt geïnformeerd
Als u op de knop drukt, legt u rechtstreeks contact met de alarmcentrale. De alarmcentrale neemt contact met u op. Als u geen antwoord geeft of als u aangeeft dat u hulp nodig heeft, informeert de alarmcentrale één van uw contactpersonen. Deze persoon moet over een sleutel van uw woning beschikken De contactpersoon komt kijken wat er aan de hand is en zorgt ervoor dat u de juiste hulp ontvangt. Wij werken samen met Maatje in Zeeland in Nederland en Gerust in België.
- Een professionele zorgverlener wordt ingeschakeld
Heeft u medische zorgen? Of heeft u geen contactpersonen in uw omgeving? Dan kunt u in de gemeente Terneuzen een beroep doen op Zorg op afroep (ZOA), waarbij een professionele zorginstelling na een druk op de knop bij u langskomt. ZOA wordt in gemeente Terneuzen aangeboden door ZorgSaam thuiszorg. Voor ZOA heeft u een sleutelkastje nodig, zodat de verpleegkundigen bij u naar binnen kunnen. U kunt via ZorgSaam een kastje huren of kopen. ZOA via ZorgSaam kunt u aanvragen via: 0115 674500.
In België zijn veel zelfstandig verpleegkundigen en diensten die verpleging aan huis aanbieden en soms ook contactpersoon voor het alarm willen zijn. Meer informatie over ZOA in België kunt u opvragen bij Gerust zorgcentrale: 0800 85522 of info@gerustzorgcentrale.be.
Kosten
- Voor personenalarmering betaalt u eenmalig installatiekosten en maandelijks abonnementskosten. De tarieven zijn afhankelijk van de aanbieder.
- Er zijn kosten verbonden aan het plaatsen van een sleutelkastje (voor ZOA).
- Er zijn geen kosten verbonden aan de zorgverlening. Deze kosten worden vergoedt vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Er geldt geen eigen risico en geen eigen bijdrage.
Komt u in aanmerking voor een vergoeding?
Of u een vergoeding voor personenalarmering krijgt, hangt af van uw situatie. Zijn er medische redenen voor personenalarmering, dan vergoedt uw zorgverzekeraar mogelijk een deel van de kosten. U heeft dan in sommige gevallen een verwijzing van uw (huis)arts of verpleegkundige nodig. Alleen de apparatuur wordt vergoed. De abonnementskosten voor de meldkamer moet u zelf betalen. Voor meer informatie en de voorwaarden kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar of mutualiteit.
Meer informatie
Wilt u meer weten over personenalarmering? Wij helpen u graag. U kunt aan-z bereiken op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer 0115-563015 of per mail info@aan-z.eu.