Iedereen Telt Mee

Iedereen Telt Mee

De eerste jaren zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. In deze periode vervullen ouders een cruciale rol. Alle kinderen verdienen een goede start op de basisschool. Daarbij is een optimale beheersing van de Nederlandse taal zeer belangrijk.

Iedereen Telt Mee (ITM) is een gezinsgericht programma
We helpen peuters en kleuters (kinderen van 2 tot 4 jaar) bij het oefenen van de Nederlandse taal. Met ITM willen we onderwijsachterstand als gevolg van sociale, economische en culturele omstandigheden vroeg signaleren en aanpakken. Hoe vroeger je dit doet, hoe meer effect dit heeft op de schoolloopbaan van het kind.

Het programma start na een verwijzing van de jeugdverpleegkundige
De medewerkers van aan-z werken nauw samen met de jeugdverpleegkundigen van de GGD. De jeugdverpleegkundige beoordeelt of het gezinsprogramma ITM moet worden ingezet. Na een verwijzing van de jeugdverpleegkundige naar aan-z, neemt de ITM-medewerker contact op met het gezin.

Het programma is gericht op peuters, kleuters én de ouders
De ITM-medewerker komt wekelijks bij het gezin thuis om samen met de peuter of kleuter en de ouder spelenderwijs de Nederlandse taal te oefenen. Tijdens dit bezoek wordt er onder andere in een prentenboek gelezen, educatief en creatief gespeeld en zo nodig kunnen ouders ondersteund worden met lichte, praktische opvoedingstips. Ook worden de ouders gestimuleerd om hun kinderen naar kindercentra te brengen, zodat zij later met succes de basisschool kunnen doorlopen.

Dankzij de ondersteuning die ITM biedt, raken ouders actiever betrokken bij de ontwikkeling van hun kind en raken ze vertrouwd met de werkwijze van de peutergroep en de basisschool. Actieve betrokkenheid tussen ouders en school is belangrijk, omdat dit de schoolresultaten van het kind kan bevorderen.

ITM-medewerkers zijn ook actief in de wijk
De medewerkers van ITM komen bij gezinnen thuis, maar tutoren ook op kidscentra, waar ze kind- en ouderochtenden verzorgen. Daarnaast is ITM verbonden aan de peuter- en kleuterfeesten in buurthuizen en natuurspeeltuin de Boomhut in samenwerking met Kids2Fun.

Thuis zelfstandig aan de slag met filmpjes en vakantieboeken
Er zijn korte, leerzame filmpjes op YouTube en vakantieboeken waarmee gezinnen thuis de Nederlandse taal kunnen oefenen. Van recepten tot spelletjes: er zijn allerlei leuke opdrachten. Puk speelt hierin de hoofdrol. Hij neemt de kinderen mee in zijn avonturen en stimuleert hen om actief met de Nederlandse taal aan de slag te gaan. Bekijk de vakantieboeken onderaan deze pagina. ITM en Puk komen ook regelmatig voorbij op de Facebook- en Instagrampagina van aan-z.

Wilt u meer informatie over ITM?
Neem dan per mail (info@aan-z.eu) of telefonisch (0115 563015) contact met ons op. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur.

Wilt u in contact komen met de jeugdverpleegkundige?
Kijk dan op de website van de GGD voor een locatie bij u in de buurt of neem telefonisch contact op met de jeugdverpleegkundige. U kunt bellen naar het centrale nummer van de GGD: 0800 – 0096. Dit nummer is van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 10.30 uur bereikbaar.