Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Je bent niet de enige. O
ngeveer een kwart van de jongeren groeit op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoefte. Dat kan één van de ouders zijn, een broer of zus, maar ook een opa, oma of goede vriend(in). Jonge mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in het huishouden, gaan mee naar het ziekenhuis en/of brengen hun broertje/zusje naar school.


Voor jou is het waarschijnlijk vanzelfsprekend dat je dit doen. Toch kan je soms misschien wel wat hulp gebruiken. Het zorgen voor iemand, in combinatie met school, vrienden en hobby’s kan pittig zijn. Hoe zorg je goed voor jezelf? En wie kan jou helpen? We geven een paar tips:

  • Praten lucht op. Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen. JIP Terneuzen is er voor jou. Je kan bij ons je verhaal te doen. We helpen je graag. JIP Terneuzen is iedere werkdag van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar via jip@aan-z.eu, telefoonnummer 06-23389335, Instagram of Facebook.
  • Bespreek het op school of op je werk. Door te laten weten dat je voor iemand zorgt, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving met je meedenken en je helpen.
  • Geef aan wanneer het te veel is. Misschien kunnen mensen uit je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Je kan altijd terecht bij JIP Terneuzen. Wij denken graag met je mee.
  • Blijf leuke dingen doen. Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.
     
  • Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Zoek informatie. Het is voor jezelf dan prettig vragen te stellen aan je familie of een arts. De antwoorden kunnen je geruststellen.

Mantelzorgcompliment; meld je aan en krijg een leuk presentje!
In de 'Week van de jonge mantelzorger', van 1 tot en met 7 juni, besteedt JIP Terneuzen extra aandacht aan jongeren die zorgen voor een persoon die dichtbij staat. We zetten deze jongeren in het zonnetje! Jonge mantelzorgers die zich aanmelden, ontvangen in de eerste week van juni een leuk presentje! Dit presentje noemen we het mantelzorgcompliment.

Aanmelden voor het mantelzorgcompliment
Ben je tussen de 12 en 25 jaar, woon je in de gemeente Terneuzen en zorg je voor iemand die dichtbij jou staat? Dan kan je jezelf aanmelden voor het mantelzorgcompliment. Stuur een mail naar jip@aan-z.eu met daarin jouw naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer. Je ontvangt van JIP Terneuzen een leuk presentje! Ben je jonger dan 16 jaar? Vraag dan je ouders of je jezelf mag opgeven. De adresgegevens worden gebruikt voor het opsturen van het presentje, wanneer je niet in de gelegenheid bent om het op te halen.