Vernieuwde bestuurlijke samenwerking tussen aan-z en opdrachtgevers

Vernieuwde bestuurlijke samenwerking tussen aan-z en opdrachtgevers

Met de handtekening die Ben van Assche, de bestuursvoorzitter van aan-z, vandaag heeft gezet, is de vernieuwde bestuurlijke samenwerking tussen aan-z en haar opdrachtgevers een feit. Dit is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Gemeente Terneuzen en aan-z, wat leidde tot een voorstel van onderzoeksbureau AEF over het herzien van de statuten.

Waarom zijn de statuten herzien?
aan-z is een grensoverschrijdende organisatie die sociaal maatschappelijke dienstverlening biedt in zowel Nederland als België. aan-z heeft de rechtsvorm ‘BGTS’, wat staat voor Benelux Groepering Territoriale Samenwerking, met een bestuur waarin zowel de gemeente Terneuzen als de gemeenten Assenede, Kaprijke, Sint-Laureins en Wachtebeke zijn vertegenwoordigd. Het zwaartepunt van het aanbod ligt in de gemeente Terneuzen. De huidige structuur met gedeelde zeggenschap en aansprakelijkheid tussen de gemeente Terneuzen en de Vlaamse gemeenten representeert onvoldoende de verhouding in de financiële bijdrage van de opdrachtgevers. Daarnaast is het niet wenselijk voor de gemeente Terneuzen dat gemeenteraadsleden participeren in het Algemeen bestuur (AB) van aan-z. Dit werd eind vorig jaar ook vastgesteld in een raadsonderzoek van Gemeente Terneuzen.

Welk advies werd uitgebracht?
Zowel in het raadsonderzoek van de gemeente Terneuzen als het onderzoeksrapport van AEF wordt geconcludeerd dat aan-z als zelfstandige uitvoeringsorganisatie goed functioneert. AEF benoemt hierbij de groei die aan-z als organisatie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en de professionaliteit van de organisatie vandaag de dag. AEF adviseerde, in samenspraak met de directie van aan-z en alle betrokken gemeenten, om de samenstelling en stemrechtverhouding van het AB van aan-z te actualiseren. Op 10 maart werd het voorstel in de gemeenteraad van Terneuzen geaccordeerd.

Wat verandert er nu de statuten zijn gewijzigd?
De wijziging van de statuten heeft tot gevolg dat er geen raadsleden van Gemeente Terneuzen meer deelnemen in het AB van aan-z. Het AB zal worden vertegenwoordigd door twee wethouders namens de gemeente Terneuzen en vier schepenen namens gemeente Assenede, Kaprijke, Sint-Laureins en Wachtebeke. De stemverhouding wordt in lijn gebracht met de financiële bijdrage van de betrokken gemeenten. aan-z blijft haar taken binnen de rechtsvorm BGTS uitvoeren. Met de aanpassing van de statuten kan aan-z haar werk als uitvoeringsorganisatie op een goede wijze voortzetten.

Hoe ziet de toekomst er uit?
Corinne de Feijter en Jan Provoost, directie van aan-z, zijn blij dat de basis op orde is. Dankzij de goede samenwerking met de opdrachtgevers kan aan-z haar professionele dienstverlening voortzetten en blijven klaarstaan voor alle inwoners.