Van stage tot fulltime baan

Van stage tot fulltime baan

De 21-jarige Tim uit Terneuzen behaalde in juni 2019 zijn diploma hbo Social Work aan de HZ te Vlissingen. Voor zijn opleiding liep hij in 2017 en 2018/2019 stage bij aan-z. Na het voltooien van zijn afstudeerstage kreeg Tim een baan aangeboden bij aan-z. Deze kans greep hij met beide handen aan.

Oriënteren 
Social Work is een brede opleiding. Na het afronden van de studie kun je diverse beroepen uitoefenen en er zijn verschillende organisaties waar je aan de slag kunt. Tijdens de opleiding biedt een stage studenten de mogelijkheid om zich te oriënteren. 

Tim: “Ik koos tijdens het tweede studiejaar voor een stageplaats die uiteindelijk niet aansloot bij mijn interesses. Of ik het anders had gedaan als ik opnieuw kon kiezen? Dat niet direct. Door die verkeerde keuze weet ik heel goed wat ik niet wil en waar mijn interesses wel liggen”.

Meeloopstage
In het derde studiejaar liep Tim voor het eerst stage bij aan-z. Tijdens het sollicitatiegesprek had hij gelijk een goed gevoel bij de organisatie. Omdat de dienstverlening van aan-z breed is en hij nog zoekende was welke doelgroepen en werkzaamheden hij leuk vond, was de keuze voor aan-z snel gemaakt.

Tim: “Deze stage heb ik ervaren als een bevrijding. Bij mijn vorige stage ging ik aan mezelf twijfelen. Bij aan-z merkte ik al snel dat ik op mijn plek zat. Doordat ik de kans kreeg om werkzaamheden zelfstandig op te pakken, ervaarde ik dat ik het wel kon.”

Afstudeerstage
Tijdens het vierde studiejaar koos Tim voor zijn afstudeerstage wederom voor aan-z. Hij keek positief terug op zijn derdejaars stage en wat hij bij aan-z had geleerd. Bovendien had hij het gevoel dat er meer was wat hij binnen aan-z kon en wilde leren. Afstuderen bij aan-z was daarom voor hem een logische keuze.

Tim: “Je moet hart hebben voor dit werk. Je moet er uitdaging in zien en het moet voor je weggelegd zijn. Als sociaal werker werk je vanuit je eigen normen en waarden en je eigen visies. Mede daarom ben ik blij dat ik twee stagebegeleiders had. Doordat zij allebei een eigen visie hebben, ga je minder snel kopiëren.”

De individuele begeleiding van cliënten was één van zijn taken als stagiair. Tevens draaide hij één dagdeel mee met de kantoordienst, waar telefonische vraagverhelding tot de werkzaamheden behoort.

Tim: “De stage was divers en leerzaam. Het werk bij de kantoordienst is een mooie toevoeging, omdat je andere gesprekstechnieken leert toepassen tijdens het telefonisch contact met de cliënt. Het waardevolste dat ik leerde, is om mezelf te zijn. Het is belangrijk om je gevoel te volgen. Tegen je gevoel in werken heeft geen zin, voor jezelf niet en voor je cliënt niet. Je gaat met mensen in gesprek over gevoelige onderwerpen, hoe lastig dit soms ook is. Een eigenschap die ik van mezelf leerde kennen, is dat ik heel rustig kan blijven en dat uitstraal naar een ander. Hierdoor blijft de persoon tegenover mij ook rustig.”

In dienst bij aan-z
Na zijn afstudeerstage kon Tim fulltime als sociaal werker bij aan-z aan de slag.

Tim: “Ik ben blij met mijn baan als sociaal werker. De combinatie van individuele begeleiding, maatschappelijk werk en welzijnswerk is interessant. Ik zit hier op mijn plek!”

Meer informatie over stages bij aan-z
Bij aan-z kun je terecht voor een stage hbo Social Work. Wij bieden stageplaatsen aan voor 3e of 4e jaars hbo-studenten Social work, cmw, mwd of sjd voor de periode van september t/m juni voor 24-32 uur per week. Kijk voor meer informatie op de pagina stages.