Merendeel klanten zo-net behoudt hulp bij huishouden

Merendeel klanten zo-net behoudt  hulp bij huishouden

De aanleiding voor de beoordeling is het besluit van de gemeente Terneuzen, dat eind 2019 werd genomen, om de algemene voorziening hulp bij huishouden die zo-net biedt te stoppen. Tot vorig jaar was het vrij gemakkelijk om in aanmerking te komen voor huishoudelijke hulp van zo-net. Er mocht niet worden getoetst of iemand de gesubsidieerde hulp echt nodig heeft. De afgelopen jaren nam het aantal aanvragen voor de dienst fors toe en stegen de kosten voor de gemeente Terneuzen aanzienlijk. Dit leidde tot de noodzaak bij de gemeente Terneuzen om de huishoudelijke hulp te reorganiseren.

Hulp bij huishouden voor de mensen die de hulp echt nodig hebben
Sinds 1 januari 2020 kan hulp bij huishouden alleen nog als maatwerkvoorziening volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) worden aangevraagd. Met de maatwerkvoorziening wil de gemeente ondersteuning bieden aan de mensen die de hulp echt nodig hebben. aan-z, de sociaal maatschappelijke dienstverlener van de gemeente Terneuzen, heeft tijdens keukentafelgesprekken met de 807 klanten van zo-net beoordeeld of zij recht hebben op hulp bij huishouden als maatwerkvoorziening. Deze indiceringen zijn uitgevoerd op basis van objectieve normen, zonder financiële doelstellingen. aan-z heeft vastgesteld dat 93 procent van de klanten in aanmerking komt voor de maatwerkvoorziening. Hulp bij huishouden blijkt noodzakelijk om zolang mogelijk in de eigen omgeving te kunnen blijven wonen.

Overgang naar een nieuwe zorgaanbieder
De klanten die in aanmerking komen voor de maatwerkvoorziening behouden de hulp van zo-net in ieder geval tot eind 2020. Daarna is het de bedoeling dat de hulp wordt verstrekt door een andere zorgaanbieder. De zorg van zo-net - dat onderdeel is van aan-z - stopt om oneerlijke concurrentie te voorkomen. De klanten die geen recht hebben op de maatwerkvoorziening behouden de hulp van zo-net tot drie maanden na de beoordeling.

Voor de ruim 100 medewerkers van zo-net spant zo-net zich uiterst in om hen bij andere zorgaanbieders onder te brengen. Hierover is zo-net met zorgaanbieders in gesprek. Daarbij streeft zo-net naar de instandhouding van de relatie van de medewerkers en hun klanten, omdat deze relatie voor beide partijen een sociaal maatschappelijk meerwaarde kent.