Jonge mantelzorgers in het zonnetje

Jonge mantelzorgers in het zonnetje

Deze week (1 t/m 7 juni) is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Ongeveer een kwart van de jongeren groeit op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoefte. Dat kan één van de ouders zijn, een broer of zus, maar ook een opa, oma of goede buur. Deze jongeren helpen bijvoorbeeld mee in het huishouden, fysieke verzorging, gaan mee naar het ziekenhuis of brengen hun broertje of zusje naar school.

Voor veel mantelzorgers is het vanzelfsprekend dat zij dit doen en (h)erkennen zichzelf dan ook niet als mantelzorger. Naast hun extra taken maken ze zich op jonge leeftijd meer zorgen dan leeftijdsgenoten. Vaak missen jonge mantelzorgers ontspanningsmomenten voor zichzelf of gaan hun eigen plannen (op het laatste moment) niet door omdat ze thuis bijspringen. 

JIP Terneuzen zet deze jongeren in het zonnetje!
Ben jij tussen de 12 en 25 jaar en herken jij jezelf in bovenstaande beschrijving of ken jij een jonge mantelzorger van deze leeftijd? Stuur dan een mail onder vermelding van 'jonge mantelzorger' naar jip@aan-z.eu met de naam, leeftijd en het adres van de jonge mantelzorger. Wij verrassen hem/haar per post met een presentje. 

Tips om ook goed voor jezelf te zorgen
Het zorgen voor een ander in combinatie met school, vrienden en hobby's is pittig. Zeker in deze tijd. Wij delen een aantal tips over hoe je ook goed voor jezelf kunt blijven zorgen:

  • Deel je zorg
    Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen. JIP Terneuzen staat ook altijd voor jou klaar. Wij zijn bereikbaar via Instagram (@jip_terneuzen), Facebook (@jip.terneuzen), telefonisch (0115 563015) en per mail (jip@aan-.zeu).
  • Bespreek het op school of op je werk
    Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.
     
  • Geef aan wanneer het te veel is
    Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar echt nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan om hulp bij JIP Terneuzen van aan-z.
     
  • Blijf leuke dingen doen 
    Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.
     
  • Zoek informatie 
    Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen. Wil je meer weten over 


Bron: Mantelzorg.nl