Een schop onder je kont van je maatje

Een schop onder je kont van je maatje

De 26-jarige Soraya en haar maatje Ellen (60 jaar) kwamen in contact met elkaar via het maatjesproject ‘Maatjes Terneuzen’ van aan-z. Sindsdien ondernemen ze veel samen. Soraya kijkt dankzij haar maatje weer met een positieve blik naar de toekomst.

Het eerste contact
Ellen leerde aan-z kennen toen ze naar een zinvolle tijdsbesteding van haar vrije tijd zocht. Soraya kent aan-z via haar tante. Haar tante zocht contact, omdat Soraya op dat moment niet lekker in haar vel zat. Zowel Ellen als Soraya kwamen bij Maatjes Terneuzen terecht. In gesprek met Tim, de coördinator van Maatjes Terneuzen, gaf Soraya in eerste instantie aan dat ze graag samen met iemand wilde sporten, om zelfvertrouwen te krijgen. Al snel kwam ze hier op terug en bleek dat ze vooral behoefte had aan een ‘coach’ die haar helpt wat positiever in het leven te staan.  

Soraya: “De eerste afspraak met Ellen was op een terras in Terneuzen. We hebben deze middag veel gekletst en elkaar leren kennen. Het contact is gewoon heel fijn. Ellen staat zo positief in het leven. Ik merk dat dit mij vooruit helpt.”

Afspraken
Op de vraag of ze ook afspraken hebben gemaakt en wat ze samen ondernemen, raken Ellen en Soraya niet uitgepraat. Ze spraken met elkaar af niet voor ieder wissewasje te bellen of te appen, de weekenden voor zichzelf te houden en minimaal één keer per week af te spreken.

Ellen: “Ik stelde aan Soraya voor om een schriftje aan te schaffen en hier alles wat ze voelt en denkt in op te schrijven. Op deze manier kan Soraya op een later moment teruglezen en reflecteren. Soraya neemt het schriftje mee als we afspreken. We bespreken samen wat ze opschrijft. Op deze manier leren we elkaar beter kennen en kan ik haar echt vooruit helpen.”

Naast de serieuze afspraken en gesprekken is er voldoende ruimte voor gezelligheid. Ellen en Soraya vinden het leuk om te koffieleuten, een terrasje te pakken of bij mooi weer een rondje te rijden met de auto.

Toekomst
Soraya ziet haar toekomst weer rooskleurig in. Dankzij het extra zetje van Ellen heeft ze een baan waar ze helemaal op haar plek zit en haar sociale netwerk is groter geworden.

Soraya: “Ik spreek vaker af met vriendinnen en ik merk dat ik dingen minder uitstel en meer actie onderneem. Ellen helpt mij hierbij. Op de momenten dat het nodig is, trekt zij mij over de streep.”

Ellen: “Soms heeft ze gewoon een schop onder haar kont nodig en die geef ik haar dan, waardoor ze wél de stap durft te nemen.”

Soraya: “Ik heb afgelopen jaar, na het overlijden van mijn vader, de zorg nu voor mijn moeder en alle zorgen die daarbij komen kijken, dankzij Ellen en andere dierbaren om mij heen, een positiever leven opgebouwd. Ik ben volop bezig met een persoonlijke groei en ontwikkeling.

Is maatje zijn/worden een aanrader?
We vroegen Ellen en Soraya of zij anderen Maatjes Terneuzen aanraden. Beiden antwoorden overtuigd “absoluut!”. Soraya vanuit haar hulpvraag en Ellen vanuit haar rol als vrijwilliger.

Soraya: “Ik raad jongeren aan om contact te zoeken met aan-z. Als jongere sta je aan het begin van je leven en je wilt een goede start. Als ik voor mezelf spreek: ik werd uit een dal getrokken en dankzij Ellen zal ik niet snel terugvallen. Ik wil er voor gaan, omdat ik weet dat er iemand voor mij is die mij bijstaat, in goede en minder goede tijden.”

Ellen: “Ik raad anderen aan om zich aan te melden als maatje. Ik denk dat er veel jongeren met problemen zijn. Misschien uiten ze het niet. Denk aan pesten, zich achtergesteld voelen, problemen thuis, … Ze komen niet buiten. Dat vind ik zonde. Ik zie de vooruitgang bij Soraya. Daar geniet ik van! Ik kan mijn levenservaring overbrengen en andersom leer ik ook van Soraya. Het is een zinvolle besteding van mijn vrije tijd”.

Meer informatie over Maatjes Terneuzen
Het maatjesproject ‘Maatjes Terneuzen’ van aan-z is er voor alle jongeren uit de gemeente Terneuzen die behoefte hebben aan gezelschap. Op de weg naar zelfstandigheid komen er heel wat dingen op het pad van jongeren die vragen oproepen of onzekerheden met zich mee brengen. Een maatje kan daarbij helpen. Door jongeren zorgvuldig te koppelen aan een maatje willen we jongeren en jongvolwassenen ondersteuning bieden in hun ontwikkeling naar volwassenheid.

Interesse?
Heb je interesse? Neem dan contact op met aan-z via tel. 0115- 56 30 15 of per e-mail aan jip@aan-z.eu. Meer informatie over het maatjesproject (#maatjesterneuzen) vind je op facebook, instagram of de website.